Vinitaly

 

Prošlu nedelju 9.4 u Veroni je započela 51. po redu Vinitaly, vinski sajam koji je po prvi put organiziran sada već davne 1967 godine. Ovo je uz sajmove vina u Bordeauxu i Dusseldorfu najznačajniji vinski događaj na starome kontinentu i posječuje ga mnogo ljubitelja vina iz cijeloga svijeta. Događaj se odvija u 18 različitih hala,koje su drukčije uređene i postavljene. Ovdje se vladaju po principu tko ima više,taj ima raskošniju halu i štand u njoj. Po raskoši dominiraju najrazvijenije talijanske vinske regije poput Toskane,Lombardie i Piemonta . Dakle veće vinske regije imaju zasebne hale a manje vinske regije su smještene zajedno,mada i nama neke relativno nepoznate regije , poput Marche nastupaju u zasebnoj hali.

Vinitaly 2 Neew
Pred ulazak na sajam treba dobro zapamtiti raspored hala.

 

Prvi put sam ovaj značajni sajam posjetio još 2006 kad me je tamo odveo stari BBB , Željko Bročilović Carlos – jedan od največih vinskih autoriteta na području šireg regiona, koji je tamo već tada bio kao doma. Ah sjećam se i krasnog hotela Belvedere,ali tada još nije bilo booking.com pa čak i precizni tipovi poput Carlosa mogu počiniti sitnu grešku kod rezervacije. Potom sam redovito dolazio još četiri puta,ali nekoliko zadnjih godina nažalost zbog poslovnih obaveza preskočio sam odlazak na ovaj sajam, no nije se mnogo promijenilo osim cijene ulaznice koja danas iznosi 80,00 € , ako se kupuje na sajmu ili pak 75,00 € u pretprodaji preko interneta,no sijećam se da je 2010 godine, 70,00 € bila cijena za dva dana. Ovaj put bio sam u društvu  jake  sommelierske ekipe (Savić,Sokač,Družeta,Cinkopan,Prgomet i doktor Mikinac), a dečkima je ovo bio prvi susret sa ovakvim tipom sajma,pa smo degustirali dosta detaljno razne sorte iz različiti Talijanskih regija. Nažalost teško je u jedan dan previše toga kušati,po meni je potrebno ostati barem dva dana, no vrijeme je novac. Kad se  gleda po kvaliteti vinskih regija još uvijek je po meni dominantna Toskana,no interesantne su i ostale regije poput Campagne, Abruzzo,Marche i Umbrie, ma zapravo realno gledajući mislim da je svaka Talijanska regija interesantna u jednoj mjeri te da u svakoj ima dobrih vina.

Vinitaly 1
Doktor Mikinac i moja malenkost.

Kao pravi lokal patrioti  kušali smo naravno Malvasiu, vinarije Biagi,2015 koja bila jedno fino i pitko vino a dolazi iz regije Abruzzo,nije bila loša ali naša je ipak bolja :))))

Malvasia Biagi new

Tijekom dana probali smo jako puno dobrih vina, neka su nas iznenadila više , neka manje, ali upravo to i je draž posjeta ovakvim sajmovima. U hali Palaexpo smještena je bila Lombardia,te su mi svidjela  neobična  crvena vina iz najsjevernijeg dijela ove regije, Valteline koja nam je sjajno prezentirala sommelierka Valentina na štandu vinarije Fay . Nebiolo ili kako ga u tom djelu Italije nazivaju  Chiavennasca je fino mekano , nježno vino sa lijepim svježinama. Kad je čuo da smo iz Hrvatske,pozdravio nas je i  vlasnik vinarije Marco Fay, koji poznaje Hrvatsku jer je kao mladi enolog pomagao letečem Talijanskom enologu Robertu Cipressu u radu na projektu Mendekova Dingač selekcije u berbi 2003.

Valtelina
Valtellinaina Superiore,2014

U hali Lombardija probali smo i nekoliko jako dobrih Franciacorti koje me uvijek iznova oduševe svojom kvalitetom te i dalje smatram da su a pair sa baznim šampancima. Osobno sam  htio probati Bellavistu, prvu Franciakortu koja se je legalno uvozila u Hrvatsku još 2002 godine od strane Gualca Bevillaque , no probali smo još nekoliko jako dobrih Franciakorti,većinom na bazi Chardonnaya i Pinota crnoga. Ovdje smo susreli i velikog vinskog maga svjetske vinske scene Stevena Spuriera.

Franciacorta
Franciakorta Berlucchi

U hali 6 smješteni su nam bili prvi susjedi iz Goriških brda te Veneto , Friuli Venezia Giulia i Alto Adige. Pristojno smo pozdravili braču Slovence iz Goriških brda,pogotovo druga Dolfa,a zastali smo u  dijelu  kod Alto Adige te probali izvrsna bijela vina poput svježih Sauvignona bijelih, te Gevurtztraminera ali i Pinota crnih,te autohtonih Lagreina, a jako mi se  je dopao cuvee bijelih sorti  “Bautzanum”.

Malojer Alto Agide
Bautzanum cuvee

U hali broj 10 smjestila se je regija Piemonte,te smo krenuli od izvrsnog bijeloga Arneisa, preko Dolceta i Nebiola i Barbaresca ali jedno od iznenađenja nam je bilo i pjenušavo vino na bazi Nebiola, Casina Bric  koja dolazi vinogorja Langhe, a ovaj pjenušac potpisuje vinar i enolog Gianluca Viberti, uglavnom sjajan pjenušac koji vrijedi kušati.

Nebiolo spumante
Degustacija pjenušaca Casina Bric

Bili smo i u  hali 6 u kojoj su se smjestile dvije sjajne regije Sicilija i Umbrija. Kušali smo jako dobar Nero d Avola od vinarije Molino a Vento, puno i moćno crveno vino koje nam se jako svidjelo,te nekolio Marsala i Malvasia delle Lipari. U dijelu Umbrie probali smo nekoliko jako dobrih Sangiovesea i nekoliko  dobrih bijelih vina.

Nero d Avola
Nero d Avola Molino a Vento

U jednoj manjoj hali smjestila se je i vrlo bitna vinska regija,Campania ,  probali sjajna bijela vina poput  Fianno di Avelino i Greco di Tufo , te crvena vina dobivena od sorte grožđa Aglianico a posebno je bio dobar Taurasi Reserva od vinarije D antiche Terre.

TaurasiA  za kraj je  ipak ostala prava poslastica  Toskana. Meni osobno najdraža Talijabska vinska regija, prvenstveno jer Istra jako podsječa na nju. Ovdje smo vidjeli puno raskošnih štandova od velikih igrača poput Antinoria , Frescobaldija i ostalih. No ja sam se koncentirao na nekoliko manjih vinarija iz Bolgherija i Maremme a obavio sam i lijepu degustaciju na štandu vinarije Mastrojanni koja posluje u sastavu močne Illy grupe, te je Richardo Illy osobno i bio nazočan na štandu.

MastrojUglavnom da zaključim , bio je ovo sjajan posjet, ne baš jeftin ali isplatio se je svaki € koji se potrošio na ovaj jednodnevni izlet. osim vinskog dijela u hali Sol & Agrifood bilo je i ostalih  namirnica poput narezaka,piva,kave,čajeva i voda. A u jednom velikom šatoru  koji je nazvan EnoLitech, bila je postavljena i ugostiteljska oprema od čaša do frižidera na dalje. Lijepo je bilo putovati u kvalitetnom društvu,a moram priznati da mi je povratak djelovao krači nego dolazak jer smo po sjedanju u mini-bus svi vrlo brzo zaspali opijeni  miomirisima vina i probudili se negdje oko Trsta.

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s