Paladnjaki

Miho Miličić i njegova vrijedna obitelj kreatori su jedne od najljepših autohtonih Eno-Gastro priča u Istri. Ovaj mudri bezak, imao je viziju kako treba posložiti jedan dobar agro – turizam i definitivno je u tome uspio. Obitelj Mihe Miličića se več generacijama bavi poljoprivredom a njegov djed Ivan je sa svojim vinima sudjelovao na prvoj izložbi vina u Pazinu 1901 godine, te je Miho uspio sačuvati jednu od rijetkih dobro očuvanih plaketa koje su se dodjeljivale na toj manifestaciji.  Tradiciju proizvodnje vina od svoga oca Ivana nastavio je i Mihin otac Andrija koji je sa poljoprivredom odgojio devetoro djece. Zbog blizine pruge koja je udaljena od kuće stotinjak metara Miličići su uvijek mogli uspješno trgovati sa vinom a Miho se prisječa davnih vremena kada su upravo Slovenci rado kupovali njihov teran.

Pal 2
Originalna diploma za vino obitelji Miličić sa “Prvog istarskog javnog pokusa vina”.

Agroturizam Paladnjaki je pred trideset godina krenuo iz  male prostorije u koju se je moglo smjestiti 30 gostiju uz kamin. Cijela obitelj je sudjelovala u radu,supruga Darinka je bila u kuhinji a kćer Andrejina i sin Ivan odrađivali su servis,te bi na kraju Andrejina inače vrsni vokal i zapjevala uz harmoniku. Danas Agroturizam Paladnjaki u obnovljenom dijelu ima mogućnost da ugosti 130 gostiju, a u onoj maloj prostoriji je prekrasni apartman. Ispred glavnog restorana nalazi se prekrasan vrt sa bazenom idealan za hladni buffe kod prijema gostiju na svadbama, kojih su odradili jako puno a često ih imaju i petkom i subotom. Od značajnijih gostiju Miho je ponosan na trenutak kada ih je posjetio tadašnji predsjednik UN-a korejac Ban Ki-moon.

Pal 3N
Miho pozira sa nagrađenim Teranom iz berbe 2013,kojega je preostalo još stotinjak boca,ali novo nagrađeni iz berbe 2015 je već spreman.

Vinarija Miličić je u prošlih pet godina za svoj teran osvajala zlatne medalje na Vinistri i to za berbe : 2011, 2013 i zadnja ove godine za berbu 2015. U vinskom dijelu uz Mihu,angažiran je sin Ivan koji je nedavno uspješno završio i prvu razinu za sommeliere, i moram istaknuti da stečeno znanje jako dobro primjenuje u poslovanju. Danas obitelj Miličić obrađuje 40 zemlje no samo 1 ha otpada na vinograd te ostatak grožđa otkupljuju od dugogodišnjih kooperanata. Osim terana kušao sam i jako dobru malvaziju koja odležava u bačvama od akacije. Ostatak grožđa kupuju kod dugogodišnjih kooperanata u okolici Motovuna, a godišnje proizvedu oko 10.000 litara vina . Kaže mi Miho da mu  je  želja u budučnosti posaditi još 2 ha vlastitih nasada te modernizirati podrum.

Pal 1 N
Malvazija odležava u bačvi od akacije (murve) koja je iz Mihina vrtla.

Od vina koja proizvode dominantne su malvazija istarska i teran te merlot dok manje količine syraha i cab.sauvignona koriste za crvenu kupažu. Proizvodnja vina je ove vrijedne obitelji je namjenjena isključivo za potrebe Agroturizma,te vrlo malo prodaju svojim gostima.

Pal 5 N
Obitelj Miličić tadi vlastite nareske i sireve,koje možete kušati u Pačadnjakima.

Hrana u  Agroturizmu Paladnjaki je posebna priča,nadaleko su poznati po sjajnim delicijama,koje sve rade vlastitim rukama. Kako mi kaže Miho u počecima su kao savjetnika u kuhinji imali legendarnog Pina Kuhara,profesora kuharstva,porijeklom iz sela Kuhari,a danas im pomaže također profesor kuharsva Franko Milotić.

Pal 4N
Pjukanci sa šparugama

U paladnjakima je vrlo  bitna filozofija da prate sezonu namirnica,te u svoja jela implementiraju što je više moguče lokalnih namirnica. Imao sam čast i zadovoljstvo prvomajsko popodne provesti u društvu Mihe Miličića , te smo zajedno kušali mnogo sjajnih jela.

Pal 6
Tris tjestenine i domaća salata.

U Paladnjakima se ponose sa  tjesteninama je ih rade po starinski sa  domaćim jajima i vlastitim brašnom.

Pal 7
Nekoliko različitih mesa spod čripnje.

Na kraju smo probali nekoliko sjanih jela spremljenih po čripnjom ili ispod peke,koja su sjajno pasala uz teran iz berbe 2013.

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s