Moje uspomene na “Vinistru” 2017

Neznam za Vas ali meni se često čini da vrijeme jednostavno leti te se događaji i eventi jednostavno  samo nižu jedan za  drugim. Ovogodišnja Vinistra bila mi je poprilično aktivna i bio sam dosta aktivno uključen u kompletnu manifestaciju. Sve je počelo sa kušanjem uzoraka još 18.4 kada smo u tri dana kušali puno  dobrih vina,pod budnim okom predsjednice komisije MW Caroline Gilby i istarskog Michel Rollana, Kristijana Damijanića .

Kiki i Carolline 2
Kristijan Damijanić i Caroline Gilby

Ocjenjivanje uzoraka je  dosta složen posao a kušanje odrađuje internacionalna ekipa kušača,koja u tri dana mora ocijeniti veliki broj uzoraka podijeljenih u posebne kategorije. Radi se u 5-6 komisija a svaka komisija ima 5 članova i predsjednika komisije.

Oc pj
Ocjenjivanje pjenušaca.

Ocjenjivanja su vrlo interesantna no nisu nimalo lagana,jer se ponekada kuša do 50 uzoraka u jednome danu,napominjem samo kuša,jer da se od svake čaše popije samo malo,ne bi bilo dobro :))))) . Malvazije su ponovno bile sjajne,već drugu berbu zaredom podjeljeno je pregršt zlatnih medalja.

OC 2.jpg
Ocjenjivanje uzoraka

Ocjenjivanje uzoraka se odvija u sjajnim uvjetima hotela Laguna Parentium u Zelenoj Laguni  , ocjenivaći imaju izvrsne radne uvijete,osjenjivanje se vrši elektronski uz pomoć laptopa a treba spomenuti i vrhunsko domačinstvo vrijednog hotelskog osoblja.

Dodjela.jpg
Dodjela nagrada

Dodjela nagrada odražana je u srijedu 10.5 u kongresnom dijelu hotela Laguna Parentium pred više 100 uzvanika a zvjezda večeri bio je jedan od najznačajnijih svijetskih vinskih pisaca Oz Clarke. Nakon dodjele nagrada na prekrasnoj terasi lobby bara održan je domijenak i druženje do kasnih sati.

E i K 1
Krešimir Juričić & Emil Perdec

Krešo Juričić je alfa i omega organizacije Vinistre uz veliku pomoć njegove desne ruke Petre, te jako vrijedne mlade ekipe koja u tišini odrađuje velik posao pod kontrolom vrhunskog operativca Petra Šegona.

OZ 2.jpg
Temeljita priprema OZ Clarke

Oz Clarke je u četvrtak vodio izvrsnu radionicu posvečenu Teranu,te se je izuzetno temeljito pripremio za ovo predavanje,čovjek je strašan igrač,”old school” bez laptopa,tableta nego sve na hartu:)))).

Vinistra2017_masterclass_tim
Oz Clarke i domačini

Veliko je zadovoljstvo uz predsjednika vinistre Nikolu Benvenutija bilo sudjelovati u organizaciji i vođenju ove degustacije,jer ipak nema se prilika svaki dan surađivati sa ovakvim vinskim veličinama.

WP_20170511_14_13_21_Pro.jpg
Degustirana vina

Terani od A do Z koji su kušani na radionici,posloženi od pjenušca,rosea preko mladih i odležanih do izborne berbe bobica.

Radio OI.jpg
Radionica Istarske delicije

Lijepi dio svake Vinistre su i razne tematske radionice,meni je pripala čast da uz moje suradnike osmislim i organiziram radionicu “Istarske delicije”, koja je u stvari nastala kao ideja na zimskim druženjima sommeliera Istre. Ova je radionica bila izvrsno posijećena a zamišljena je bila kao prikaz kako se razne istarske delicije od proizvoda pršutane Jelenić i proizvoda sirane Latus te Aure Buzet mogu sljubiti sa Istarskim vinima a sve servirano u PAP STAR jednokratnim finger food posudicama.

media-share-0-02-05-a5aa92710176911d82cf01b6793e62066bcf515aea518bff023dfe0af70ae6c6-4a26ce22-2513-46fc-b48c-75191899bb35.jpg
Krešimir Mikinac & Emil Perdec

Radionica je bila sjajno posiječena i odrađena uz pomoč dr.krešimira Mikinca te kolegice Alene Stuparić i njezina vrijedna mladoga tima koji su posluživali,dok je delicije prigotovljavao maldi chef iz hotela Laguna Parentium Josip Sataj.

Bacchus menu 1
Menu restauranta Bacchus

Za vrijeme vinistre održavaju se i jako kvalitetna i dobra gostovanja raznih restorana među kojima je  bio i Bacchus iz Laguna Parentiuma već drugu godunu za redom,te chef Ivan Martić uz pomoć mladih chefova Josipa Sataja  i Mihael Lakošeljca sjajno odradio posao,na veliko zadovoljstvo nazočnih gostiju.

ručak bacchus
Ručak restauranta Bacchus

Što zaključiti za kraj,nego da već lagano treba početi sa pripremama za novu Vinistru 2018,jer če vrlo brzo doći a i kako sad stvari stoje berba bi opet trebala biti dobra.

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s