Jesen u Južnoj Štajerskoj sa ove i one strane…

Štajerska , Steiermark ili Styria  prekrasna regija koja je površinom druga po veličini od Austrijskih saveznih država, a glavni grad Štajerske je Graz ili Gradec kako se kaže na Slovenskom , te je drugi grad po veličini u Austriji. Štajerska nosi i naziv Grüne Mark ili Zelena pokrajina jer  je preko 80 posto regije prekriveno šumama i obradivim površinama. Štajerska se dijeli na Gornju , Zapadnu. Istočnu i Južnu . Južna Štajerska ili Südsteiermark rasprostranjena je oko  gradova Leibnitz, Radkersburg i Deutschlandsberg te ima jako lijepu vinsku cestu. Postoji velika sličnost sa Istrom koja se dijeli na Hrvatski i Slovenski teritorij,tako se ovdje isprepleću Slovenska i Austrijska granica. Na putu iz Zagreba prema krajnjem odredištu Leibnitzu zastali smo na ručku u jednom od najboljih Slovenskih restorana “Hiša Denk” u Zgornjoj Kungoti. Vlasnik ovog restorana je karaizmatični chef  Gregor Vrečko koji sa mlađim bratom Davidom vlasnikom i chefom restorana “Mak” u Mariboru čini trenutno najjači bratsko-chefoski duo u Sloveniji.  

HD 1.jpg
Restoran “Hiša Denk” u Zgornjoj Kungoti

Hiša denk zapravo egzistira već tri generacije , kako nam je rečeno još je Gregorova baka započela posao a majka nastavila, te su oba sina stasala uz majku u kuhinji obiteljske gostilne. Ali gospođa majka je sinovima omogućila izvrsnu naobrazbu te su oba brata stažirala u mnogim restoranima visoke kategorije diljem svijeta. ( http://www.hisadenk.si )

HD 9
Riblji file sa kozicama
HD 6
Odrezak od jelena
HD 7.jpg
Jedan od nekoliko preferiranih vinara je i Klinec iz Goriških brda

Nakon ručka krenuli smo prema Austriji kroz jedan od nekoliko malograničnih prelaza a odmah preko granice puca pogled na jako lijepe vinograde. Odmah na ulazu u Austriju nalazi se jako popularna vinarija Tement ( http://www.tement.at)

Štajerska 1.jpg
Graßnitzberg

Ubrzo smo prošli kroz gradić Ehrenhausen u koji se je smjetio najbolji hotel u cijelo kraju Loisium ” wine & spa resort südsteiermark” koji je dio poznate Austrijske franšize koja se nalazi i Kamptalu. ( http://www.loisium.at )

Loisium
Loisium ” wine & spa resort südsteiermark”
Hotel ZAP1.jpg
Hotel “Zur Alten Post” Leibnitz

Alte Post

Za naš boravak odabrali smo gradić Leibnitz, te se smjestili u centru u malom obiteljskom hotelu “Zur Alten Post”, koji ima izvrstan a la carte restaurat. Hotel vodi obitelj Nauschnegg , te je vrlo ugodna destinacija. Leibnitz je jako simpatičan gradić veličine Poreča i predstavlja centar južne Štajerske. ( http://www.zur-alten-post.at )

Rebenhoff 1
Pogled sa imanja “Weingut Rebenhof”.

Po preporuci jednog  Austijskog vinoljupca zaputili smo se u mjesto Ottenberg koji se nalazi uz samu Austijsko – Slovensku granicu . U ovome mjestu ima puno dobrih vinara a njegov favorit je bio Weingut Rebenhof koji radi sjajna vina te ima koja se mogu kušati uz domače nareske u njihovom “Buschenschanku”.  Nažalost iako na web stranici piše da su otvoreni jednostavno smo poljubili vrata na kojima piše da se moramo najaviti. No nismo previše očajavali nego smo se samo prebacili kod susjednog vinara u Weingut Pilch koji također ima “Buschenschank”, te smo kušali nekoliko vina i pojeli platu lokalnih narezaka. ( http://www.weingut-pilch.at )

BŠP 4
Pogled iz dvorišta “Weingut Pilch”.

“Südsteieriche weinstrasse” ili Južnoštajerska vinska cesta po kojoj smo se vozili ima mnogo dobrih vinara a centar ovoga djela je mjesto Gamlitz u blizini kojeg se nalazi jedan od najpoznatijih vinara ovoga kraja “Weingut Sattlerhof” .

BŠP1.jpg
“Buschenschank” je mjesto gdje se uz vina iz vlastitog podruma ,nude i hladni naresci tipični za regiju.

Iznad Leibnitza dominira panorama dvorca “Schloss Seggau” koji u sastavu ima hotel i kongresni centar i vinski podrum koji je star preko 300 godina. ( http://www.seggau.com)

Sch Seggau 7
Schloss Seggau ulaz.

Kongresni centar može primiti preko 300 uzvanika a jako često ovdje se održavaju i svadbe.

Sch Seggau 3
Schloss Seggau unutrašnjost.

Ako još niste posjetili ovaj lijepi kraj, svakako Vam toplo preporučam, jer ima se što vidjeti a nije daleko , te čete se kvalitetno provesti o ugodno osiječati.

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s