“Enoteka” Glas Istre-24.12.2017

Ime vina: „Sesto Senso“ Malvazija istarska

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vinarija Tomaz

Lokacija: Motovun / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14°C

Gastro preporuka: Ombolo s gradela.

Ocjena:  9,2 / 10

Čaša: Vinum Burguny Riedel  glass

Cijena (mpc) : 100,00  kn (Cicibela Rovinj)

  Sesto Senso

U ovo blagdansko vrijeme na našim stolovima naći će se obilje dobre raznovrsne hrane. Sve bi to trebalo popratiti  dobrim vinom da bi užitak bio potpun. Nekako se u ovim hladnim danima kao dobar izbor, u kombinaciji s malo jačom hranom, nameću odležana ili macerirana bijela vina,  ponajviše  malvazije, koje se izvrsno sljubljuju s ovim tipom hrane. Danas je ovakav tip vina jako popularan i zanimljiv mlađoj generaciji vinoljubaca koja je odrasla na svježim, laganim i pitkim malvazijama odležanim u bačvama od inoxa. No, moram podsjetiti da su mnoge generacije Istrijana, uključujući i mene, odrasle na maceriranim malvazijama jer su se takva vina, zlatnožute boje, odležavana u drvenim bačvama, radila u svakoj obitelji. U prošlom broju kušali smo odležanu malvaziju s crvene zemlje, vinarije Radovan, a danas bih s Vama podijelio moćni i robusni „Sesto Senso“ ili maceriranu malvaziju vinarije Tomaz iz Motovuna. Vinarija Tomaz je relativno novo ime na istarskoj vinskoj sceni.  Odležanu malvaziju prvi put je punio iz berbe 2012., a danas je aktualna 2015. godina. U međuvremenu je preskočena kišna 2014., u kojoj nije bilo dovoljno dobroga grožđa za vino iz ove, više linije. Berba grožđa bila je sredinom rujna te je možemo okarakterizirati kao kasnu berbu bobica s najboljih položaja vinarije Tomaz. Nakon berbe provedena  je maceracija od 21 dan te je kasnije vino odležavalo na finom talogu 18 mjeseci u velikim bačvama različite zapremine i od različitog drva, od hrasta, murve i akacije.

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto, nisam ga dekantirao, ali treba mu malo vremena da se otvori i kad se je počeo otvarati, na nos  je dolazio jako zanimljiv miris. Na prvo mirisanje javlja se nota vanilije i prženih lješnjaka na što se nadovezuje nota cimeta i muškatnog oraščića s malo suhe smokve. Kasnije, na drugo mirisanje javlja se nota meda od akacije i malo maslaca, dakle, možemo zaključiti da vino ima kompleksan miris. Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane je djelomično svježe, tanini su prisutni te su fini i mekani, a vino je vrlo ukusno i krasi ga robusno tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost u ustima je sjajna, na after tasteu javlja se nota vanilije i maslaca. Vino je harmonično, ukusno i lijepo se pije, ne treba žuriti s trošenjem. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem pet, šest godina. Enogastronomski bih ga preporučio  uz svinjski ombolo pečen na gradelama uz malo kiselega kapuza.

 

Sesto Senso N

________________________________________________________________________________

Ime vina: Debit

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: vinarija Sladić / Obrt Bonaca

Lokacija: Plastovo / Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 8-10°C

Gastro preporuka: Drniški pršut.

Ocjena:  9 / 10

Čaša: Malvazija Riedel  glass

Cijena (mpc) : 75,00  kn (vinoteka Bornstein Zagreb)

 

  Debit iz Plastova

Ako Vas nekad put nanese u skradinski kraj i poželite posjetiti nacionalni park Krka, onda ćete zasigurno imati mogućnost kušanja sjajnih vina ovoga kraja. U zaleđu Skradina, nalazi se selo Plastovo u kojem je smješteno nekoliko vinarija, a jedna od njih nosi naziv PTO Bonaca te je vodi Marko Sladić. U Plastovu postoji još jedna vinarija obitelji istog prezimena pa se često zna desiti da ih se zamijeni. Obitelj Marka Sladića se, kao i mnoge druge obitelji u ovome lijepome kraju, od davnina bavila vinogradarstvom, ali moderna povijest započinje prije dvadesetak godina, nakon završetka Domovinskog rata. Vinarija Marka Sladića danas obrađuje šest hektara vinograda u okolici sela Plastovo. Tlo je na tome terenu u dolini mješavina bijele i crne zemlje, dok je prema brežuljcima crvenkasto. Ova vinarija bavi se uzgojem isključivo autohtonih sorti grožđa: lasin, maraština, plavina i debit, a u planu je i sadnja babića, s kojim  bi se zaokružila kompletna lepeza autohtonih sorti grožđa. Vodeća sorta grožđa u podrumu je maraština, a ja bih danas s Vama podijelio moje viđenje debita iz berbe 2016., za kojega je grožđe raslo na tlu u kojemu je kombinirana glina i pijesak. Berba je bila početkom rujna, a nakon prerade i fermentacije, vino je odležavalo isključivo u inox bačvama te je nakon tri mjeseca provedena u boci pušteno na tržište. Debit je narodna sorta grožđa, slično kao i malvazija u Istri, a uzgaja  se u cijeloj Dalmaciji. Poznata je i pod raznim imenima,  česta su  pagadebit i puljižanac. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, vino se lagano otvara i na nosu se otvara nota livadnog cvijeća, potom mala nota mente praćene malom notom brnistre, notom žute jabuke i breskve, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost srednja. Na after tasteu osjeća se nota gorčine koja podsjeća na mendule. Vino je harmonično te je u dobroj formi za ispijanje, ne treba ga čuvati, a enogastronomski paše uz fine nareske te bih ga vrlo rado sljubio  uz fini drniški pršut.

Sladić Debit

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s