Degustacija na slijepo Malvazija istarska , berba 2018 – by Lanterna

U zadnjih desetak godina često se u vinskim razgovorima dolazi do zaključka da  malvazije istarske previše rano izlaze na tržište i da neke zapravo budu popijene a da nažalost nisu stigle dostići vrhunac kvalitete . Često sam se uvjerio da  velik broj klijenata pije “etikete” a ne vina, no to je naša stvarnost koju moramo prihvatiti takvom kakva je. Domaći gosti su ti koji vrlo brzo početkom svake godine počinju inzistirati na mladim i sviježim malvazijama , dok se strancima ipak više sviđaju malo odležanije. Ova nesreća, zvana Corona virus, nam je ipak priuštila mogućnost da pijemo malvazije koje su dobro sazrile, pa se je većina nas mogla uvjeriti da malvazije mogu trajati i da nisu jedno godišnja vina.  Već dugo imam želju da odradim jedno paralelno kušanje malvazija kad su u naponu snage kao što je  sada berba 2018, te mi se je želja konačno ispunila. Prvo je trebalo sastaviti komisiju te sam kontaktirao drage kolege i predstavio ideju i svi su je sa oduševljenjem prihvatili, a pozitivna je bila i reakcija vinara sa koje sam kontaktirao. Degustacija je odrađena u nedelju 7.6, u restoranu Lanterna u Pješćanoj uvali koji se uz svoj wine bar “Wine & Tapas” promiče u jedno od najkvalitetnijih vinskih destinacija u Istri.

Komisija

 • Karin Rupena Perdec, sommelier
 • Dragan Ružić, sommelier
 • Žan Peruško, sommelier
 • David Diković, enolog
 • Filip Božić, sommelier
 • Sandi Paris, sommelier

O vinima se brinuo i posluživao : Fabijan Šantić, sommelier

Supervisor : Emil Perdec, sommelier

Slika 1
sa lijeva na desno  : Dragan Ružić, Karin Rupena Perdec i Žan Peruško
Slika 2
sa lijeva na desno : David Diković, Filip Božić i Sandi Paris.
Fabijan 1a
Fabijan Šantić
Slika 3a
Emil Perdec

Selekciju vina sam osobno odradio, te sam se odlučio na deset vina iz različitih dijelova Istre , sa različitog teroira. Naravno da će netko imati komentara na odabir, jer u Istri imamo jako puno dobrih malvazija, no nije mi bio cilj iči pre široko, nego uzeti jedan presijek kvalitenih i dokazanih vina.

Na slici od lijevog  na desno :

 • Malvazija istarska “Alba”, vina Matošević, Krunčići
 • Malvazija istarska ” Crna zemlja”, vina Cattunar, Nova Vas
 • Malvazija istarska “Festigia”, vina Laguna, Poreč
 • Malvazija istarska “Sonata”, vina Dobravac, Rovinj
 • Malvazija istarska, vina Marijan Arman, Narduči
 • Malvazija istarska, vina Damijanić, Fuškulin
 • Malvazija istarska, vina Coronica, Koreniki
 • Malvazija istarska “Montiron”, vina Medea, Vodnjan
 • Malvazija istarska, vinarija Dvorac Belaj, Cerovlje
 • Malvazija istarska, vina Benvenuti, Kaldir

slika 11

Ocjenjivanje je rađeno po standardnoj i najprihvačenijoj metodi od 1-100 bodova koju propisuje O.I.V. Sa korigiranim pragovima za medalje koji se koriste na Vinistri od lanjske godine. Naravno da u ovome slučaju nam nije bio cilj da glumimo Vinistru i dijelimo medalje, ali u svakoj igri morate dobiti pobijednika pa je tako bilo i u našem slučaju.

Velika zlatna  medalja  je od 92 do 100 bodova.
Zlatna medalja je od 87 do 91,99 bodova.
Srebrna medalja je od 83 do 86,99 bodova.
Brončana medalja je od 80 do 82,99 bodova.

slika 4

Komisija nije imala ni malo lak zadatak jer su sva vina bila jako dobra, kao i uvijek neka su se istaknula više, no niti jedno nije ušlo u kategoriju velike zlatne medalje. Na kraju je najbolje ocijenjena malvazija istarska “Sonata”, vinarije Dobravac iz Rovinja, koja je upravo sada u sjajnoj formi za pijenje i uživanje u njoj. Osim Sonate u kategoriju zlatnih medalja ušle su još i  : Malvazija istarska “Festigia”,vina Laguna, Malvazija istarska “Montiron”, vina Medea, Malvazija istarska “Crna zemlja”, vina Cattunar. Sve ostale su  ušle u kategoriju srebrne medalje.

slika 5

Na kraju se nameće zakljućak da su Malvazije istarske iz jako dobre berbe 2018 još uvijek u  dobroj formi neka čak trenutno i u optimalnoj formi. Vina se lijepo piju, skladna su , boja je večinom slamnata sa zlatnim rubovima a neke su malo više potegle prema zlatnom sjaju. Na nosu dominira nota zreloga voća, agrumi,menta te nota aromatićnog mediteranskog  bilja. Sva su ugodno suha i pitka, neka mekša od drugih, sva imaju još uvijek dobru sviježinu i finu mineralnost te srednje tijelo, dobru ravnotežu i harmoniju.

Vjerujem da če  vinari u budučnosti prihvatiti praksu koji već sada neki imaju, da malvaziju istarsku na tržište plasiraju kroz 3 etikete. Sviježu mladu, lepršavu i razigranu koja na tržište izlazi početkom godine. Srednju baznu malvaziju istarsku kao što su ove koje smo kušali, koja bi na tržište izašla nakon Vinistre, što bi i samoj Vinistri dalo veči značaj. I na kraju odležanu malvaziju koja bi se pojavila najranije slijedeće godine.

Sonata Karin
Malvazija istarska “Sonata”, 2018, vina Dobravac, Rovinj

Kratki organoleptički opis pobjedničke Malvazije istarske : Vino krasi lijepa slamanto žuta boja,kristalno bistro, djelomično gusto. Na nosu se javlja nota narančine korice, breskve, mente . Suho, djelomično toplo, djelomično mekano, jako dobra sviježina, mineralno,ukusno sa srednjim tijelom. Harmonično vino , na after tasteu javlja se nota suhe mendule, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja  može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski fantastična za topla predjela, moj favorit je rižoto sa Kvarnerskim škampima.

Autor: eperdec

Volim jesti i piti i moja mišljenja dijeliti sa drugima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s